1.økt: 08.30 - 10.00
Følg denne linken direkte:
Når du har klikket på lenken over,
kommer du til ulike digitale oppgaver.
·
Du
prøver å gjøre alle oppgavene - det er 8 oppgaver totalt.
·
Noen
er for lette for deg, mens andre er vanskeligere.
·
Bruk
kort tid på det du synes er enkelt, og lengre tid på det du synes er vanskelig
Når du er ferdig med de digitale oppgavene:
Oppgave 6 s.
264 i Stages lærebok.
Finn en vegetarisk matrett, og anbefal den til noen du bor sammen med.
Hva er det? Hvilke ingredienser trengs? Hvordan lager man den?
Er den vanskelig å lage? Smaker
den godt?
Husk å
ha samtalen på engelsk😊 Den kan vare i 10-15 minutter
Beregnet tidsbruk:
45-55 minutter
Alle jobber i ulikt tempo.
Hvis du ikke rekker å gjøre alt må du ta kontakt med meg på mail eller teams
2.økt: 10.30 - 12.00
Se på Musikk 9a på teams
3.økt: 12.30 - 14.00
Se notatblokk Matog helse 9a
Eller her..
Hjemmeoppgave i mat og helse – uke 16 og uke 17
Vi går nå inn i det tverrfaglige temaet «Bærekraftig utvikling». Denne uken har vi et spesielt fokus på kjøtt, og hvordan denne matproduksjonen påvirker miljøet vårt.
I mat og helse skal vi fokusere på hvordan vi kan inspireres til å spise mindre kjøtt. Du har kanskje hørt uttrykket «Meatfree monday»? Der oppfordres man til å bytte ut en kjøttmiddag med en vegetarmiddag i uka. På denne måten kan man selv være med på å bidra til et mindre klimagassutslipp.
Du skal gjøre alle de følgende oppgavene:
Oppgave 1 - Kostrådene
Gå inn på helsedirektoratets kostråd ved å følge linken:
https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen
➢ Hva sier disse kostrådene om kjøtt? Noter ned de svarene du kommer fram til i OneNote.
Oppgave 2 – Lag en middagsplan
➢ Du skal sette sammen en middagsplan for deg og din familie for en femdagers uke (mandag – fredag).
Men! Denne middagsplanen skal ikke inneholde kjøtt (det er selvfølgelig helt valgfritt om dere ønsker å teste ut denne middagsplanen).
➢ Kjøtt er en god kilde til bl.a. jern og proteiner. Tenk gjennom hvordan disse næringsstoffene skal erstattes gjennom vegetabilske matvarer. Ved å tenke gjennom dette får du kanskje til å sette sammen menyer som gir et fullverdig og mettende måltid.
➢ Alle de fem rettene skal presenteres med oppskrift som inneholder ingredienser og fremgangsmåte og eventuelt et bilde.
Klipp og lim fra nett eller skjermutsnitt av oppskriften er helt innafor, bare husk å få med kilde.
Det er lov til å legge ved en lenke til nettsiden du har funnet oppskrift og ingrediensliste på.
Oppgave 3 – Lag en middagsrett
➢ Velg ut en av de fem rettene, og lag denne middagsretten.
Sett deg gjerne ned med en voksen hjemme og bli enige om hvilken av rettene som kan passe best hjemme hos dere. Du kan også tilpasse retten til det dere har av tilgjengelige råvarer i huset.
➢ Matlagingen skal dokumenteres med 6-8 bilder av prosessen, og et bilde av deg selv sammen med det ferdige produktet.
Alle de tre oppgavene skal skrives inn i one-note der resten av de tverrfaglige oppgavene skal leveres. Innleveringsfrist for M&H er torsdag 23.april. Lykke til
Vi går nå inn i det tverrfaglige temaet «Bærekraftig utvikling». Denne uken har vi et spesielt fokus på kjøtt, og hvordan denne matproduksjonen påvirker miljøet vårt.
I mat og helse skal vi fokusere på hvordan vi kan inspireres til å spise mindre kjøtt. Du har kanskje hørt uttrykket «Meatfree monday»? Der oppfordres man til å bytte ut en kjøttmiddag med en vegetarmiddag i uka. På denne måten kan man selv være med på å bidra til et mindre klimagassutslipp.
Du skal gjøre alle de følgende oppgavene:
Oppgave 1 - Kostrådene
Gå inn på helsedirektoratets kostråd ved å følge linken:
https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen
➢ Hva sier disse kostrådene om kjøtt? Noter ned de svarene du kommer fram til i OneNote.
Oppgave 2 – Lag en middagsplan
➢ Du skal sette sammen en middagsplan for deg og din familie for en femdagers uke (mandag – fredag).
Men! Denne middagsplanen skal ikke inneholde kjøtt (det er selvfølgelig helt valgfritt om dere ønsker å teste ut denne middagsplanen).
➢ Kjøtt er en god kilde til bl.a. jern og proteiner. Tenk gjennom hvordan disse næringsstoffene skal erstattes gjennom vegetabilske matvarer. Ved å tenke gjennom dette får du kanskje til å sette sammen menyer som gir et fullverdig og mettende måltid.
➢ Alle de fem rettene skal presenteres med oppskrift som inneholder ingredienser og fremgangsmåte og eventuelt et bilde.
Klipp og lim fra nett eller skjermutsnitt av oppskriften er helt innafor, bare husk å få med kilde.
Det er lov til å legge ved en lenke til nettsiden du har funnet oppskrift og ingrediensliste på.
Oppgave 3 – Lag en middagsrett
➢ Velg ut en av de fem rettene, og lag denne middagsretten.
Sett deg gjerne ned med en voksen hjemme og bli enige om hvilken av rettene som kan passe best hjemme hos dere. Du kan også tilpasse retten til det dere har av tilgjengelige råvarer i huset.
➢ Matlagingen skal dokumenteres med 6-8 bilder av prosessen, og et bilde av deg selv sammen med det ferdige produktet.
Alle de tre oppgavene skal skrives inn i one-note der resten av de tverrfaglige oppgavene skal leveres. Innleveringsfrist for M&H er torsdag 23.april. Lykke til
Tips:
Siden du har to uker på deg kan det være lurt å dele opp oppgaven litt. Gjøre oppgave 1 og 2 denne uka og 3 neste, eller gjør som du vil.
Siden du har to uker på deg kan det være lurt å dele opp oppgaven litt. Gjøre oppgave 1 og 2 denne uka og 3 neste, eller gjør som du vil.
Sett-elias
SvarSlett